EIROPAS LATVIEŠU LAIKRAKSTS
Jaunumi „Rados un Draugos”
45826

Ar viesnīcas „Radi un Draugi” direktori Margaritu Plataci tikās Ligita Kovtuna    10.06.2014

 

„Rados un Draugos” vienmēr var satikt kādu paziņu vai mūsu avīžu lasītāju no tālām zemēm, tāpēc ikreiz, būdama Vecrīgā, cenšos te iegriezties. Arī lai kaut ko uzliktu uz kārā zoba vai tikai iedzertu kafiju. „Radu un Draugu” restorāns  pārtapis jaunā veidolā – kļuvis  plašāks, mūsdienīgāks. Īpaši patīkami ir sēdēt pie galdiņiem, kur logi atrodas Mārstaļu vai  Grēcinieku ielas pusē. Tā ir Rīgas baudīšana. Ja nesanāk satikt sarunbiedru, laiku der izmantot, apcerīgi vērojot, kas notiek Vecrīgas ieliņās... Restorāns ieguvis arī jaunu „saturu”. Lasu ēdienkarti: Ķelmēnu rupjmaize ar... viršu medu, ar lauku biezpienu, ar kadiķos kūpinātu lauku speķi, ar brūkleņu zapti... ķimeņu Saulgriežu siers, Zemgales skābeņu zupa, marinēta un lēni cepta cūkas pavēdere ar upeņu un alus mērci, jaunie kartupeļi, Latvijas lauku zaļumi... desertā - medus kūka... Restorānu tagad sauc – „Niklāvs”. Vēsturiskā nama augšstāvā savulaik bijusi mākslinieka Niklāva Strunkes darbnīca. Tur tagad ir viesu istaba, ko iecienījuši viesi, kuŗi Rīgu apciemo kopā ar ģimeni. Te ir plašas telpas, virtuves niša ar traukiem. Un pasakains skats pār Vecrīgas jumtiem.

 

Stāsta viesnīcas direktore Margarita Platace.  Viņa ir viena no  visvairāk pieredzējušām tā sauktā viesmīlības biznesa pārstāvēm Latvijā, arī mācībspēks attiecīgajās mācību iestādēs. Bet praktiski viesnīcu biznesā sākusi strādāt 1991. gadā Hotel de Rome līdztekus ar tās pirmo direktoru Danielu Jānu  (tagad Kukšu muižas saimnieks, par ko jau mūsu lasītājiem savulaik vēstīts).

 

M. P.: Kopš aprīļa paši saimniekojam restorānā – paši nosakām, kas te notiek un ko saviem viesiem piedāvājam. Mēģinām īstenot to, kas iepriekš bija labi iecerēts, bet īsti neizdevās. Pēc ilgākām pārdomām un pārrunām arī izdomājām šo nosaukumu – „Niklāvs”. Tu pareizi esi pamanījusi, ka ēdienkarte ir ar ”latvisku akcentu”, bet vai ievēroji, ka esam mēģinājuši arī piešķirt „modernu akcentu”? Mēs vēlamies gan piedāvāt ēdienus, kas ārzemju tautiešu, mūsu galvenās mērķauditorijas, prātā saistās ar latviskumu, gan arī ievērot mūsdienīgās ēšanas paradumus, kas nozīmē – daudz zaļumu, organiskā pārtika, sabalansētība. Jā, protams, latvieši, kas ciemu dienās apmetušies mūsu viesnīcā, mīļuprāt grib nobaudīt tieši to, kas saistās ar tradicionālo latviešu virtuvi, – asinsdesu ar brūkleņu zapti vai „cauraudzīti”, kartupeļus ar siļķi, skābeņu zupu, kas, starp citu, ir pazīstama arī citu tautu virtuvēs. Laša fileju, ko ēd vai visur pasaulē, mēs pasniedzam ar mārrutku un ābolu mērci un vārītiem jaunajiem kartupeļiem un Latvijas lauku zaļumiem.

 


Pēc valdes sēdes “Radu un Draugu” terasē. No kreisās: Margarita Platace, Evita Žvarte, Māris Slokenbergs, Pēteris Pētersons, Ilze Grickus

 

Kad atgriežos no ciemošanās un komandējumiem aizjūrā, uzreiz traucos uz veikalu pēc biezpieniņa un brīnišķīgajiem Latvijas piena produktiem...

 

No biezpiena varam pagatavot gan sāļus, gan saldus ēdienus. Universāls produkts! Ļoti nozīmīgs mums šķiet sezonas produktu piedāvājums – šobrīd rabarberi un zemenes, drīz nāks gailenes, tad beciņas un rudens labumi.

 

Bet pelēkie zirņi, pupiņu zupa un rasoliņš?

 

Ir, ir arī rasoliņš! Un Latvijas tomāti un gurķi, kas, protams, smaržo un garšo kā nekur pasaulē!

 

„Radi un Draugi” patiešām ir ideāla satikšanās vieta – pašā Vecrīgas sirdī, autobraucējiem tepat blakus Peldu ielas stāvvieta par „draudzīgu cenu”. Ja, piemēram, jāsarīko viesības vai konference?

 

Tad var izvēlēties – lielā jeb konferenču zālē var sarīkot gan plašāku sapulci – vairāk nekā 100 cilvēkiem, gan balli ar dančiem, jo klāt vēl ir bāra telpas un salons. Te, piemēram, Rīgas ķīniešu studenti bija sarīkojuši ķīniešu Jaunā gada svinības. Ja vēlies nosvinēt apaļu jubileju restorānā, varam piedāvāt ērtas viesības 50 – 60 cilvēkiem. Savukārt mazajā zālē var notikt konference vai seminārs 20 cilvēkiem, un mēs nodrošināsim kā nepieciešamo aprīkojumu, tā arī „kafijas pauzes”. Darbojas arī āra terase – Grēcinieku ielas pusē, kur maltīti  var ieturēt ēnā, ja traucē saules svelme.

 

Aizvadītajā nedēļā notika viesnīcas „Radi un Draugi” valdes sēde, par ko redakcija lūdza pastāstīt valdes locekli Ilzi Grickus no Lielbritanijas.   

 

I.G. Viesnīcas valdes sēdes Rīgā tiek plānotas ik pa diviem mēnešiem, lai dotu iespēju darbiniekiem tuvāk iepazīties ar valdes locekļiem no Anglijas, savukārt valdei pārskatīt izdarītos darbus un plānot turpmākos. Starplaikā par būtiskām problēmām valde apspriežas, izmantojot skaipu.  Māris Slokenbergs, vienīgais Latvijā dzīvojošais valdes loceklis, ik nedēļu piedalās darbinieku sapulcēs, kas tiek protokolētas, protokoli tiek nosūtīti valdes locekļiem un valdes priekšsēdim Pēterim Pētersonam uz Angliju.  Tā valde kopā ar direktori Margaritu  Plataci vai ik dienu samērā cieši seko viesnīcas un restorāna darbībai.

 

Kārtējā valdes sēde notika Rīgā 3. un 4. jūnijā.  Visbūtiskākais tajā bija jautājums par restorāna darbību. Tūrisma sezona ir sākusies, un viesnīcas „Radi un Draugi“ noslogojums ir samērā augsts.  Viesnīcas galvenā peļņas daļa tiek iegūta tieši šajos vasaras mēnešos. Svarīgi, ka sociālajos tīklos izlasāmas ļoti labas atsauksmes par mūsu kopīgo darbu.

 

Nākamā valdes sēde Rīgā būs augustā.


 

Atpakaļ


Apskatīt komentārus (0)



atstāj tukšu: atstāj tukšu:
vārds:

JŪSU KOMENTĀRS:


Ievadiet drošības kodu:

Visual CAPTCHA